Mafia lemnului lovește cu pumnul, autoritățile rămân pasive. Demite-le!

De-Clic.ro

Comunitatea de-clic.ro a adresat Prim-ministrului Românei, Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministrului Afacerilor Interne și Rectorului Universității București o scrisoare prin care cere demiterea șefilor autorităților hunedorene complice în atacul din Retezat.

Vă încurajăm să trimiteți textul scrisorii de mai jos, direct din e-mailul vostru și împreună să determinăm un răspuns rapid la solicitările noastre. Responsabilii incidentelor dramatice de pe Râul Alb nu pot rămâne nepedepsiți. Contactați instituțiile de mai jos prin email și/sau prin fax și în mod obligatoriu solicitați un număr de înregistrare. Urmăriți acești patru pași simpli:

Atenție! Completați formularul doar după ce ați primit numere de înregistrare la cererile trimise.

1. Găsiți mai jos un MODEL. Acesta este textul scrisorii transmis de platforma de-clic.ro:

Domnului Victor Ponta, Prim-ministrul Romanei
Doamnei Grațiela Gavrilescu, Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice
Domnului Gabriel Oprea, Ministrul Afacerilor Interne
Domnului Mircea Dumitru, Rectorul Universității București

CC: Reprezentanța Comisiei Europene în România

26 mai 2015

Stimată doamnă, stimați domni,

Subsemnatul(a)…………………………………….., domiciliat(ă) în …………………………………………., identificat cu CI seria …….. nr. …………………, e-mail: …………………………………...consider că tăierea necontrolată a pădurilor, inclusiv în zonele protejate, este o problemă de securitate națională. Aceste practici favorizează formarea și dezvoltarea de grupuri infracționale care acționează cu violență în protejarea propriilor afaceri.

Recentele incidente petrecute pe ultimul rău sălbatic din România – Râul Alb – ne arată amploarea acestei stări de fapt și aportul autorităților la escaladarea conflictului. Pasivitatea în analizarea situației critice din zona Râului Alb, dublată de desconsiderarea oricărei contestații venite din partea societății civile, au creat cadrul pentru atacarea cu sânge rece a unor tineri ecologiști, a unor ghizi locali și a jurnalistei din Germania. În încercarea victimelor de a se salva, unul dintre atacatorii care s-au aruncat pe vehiculul în retragere a fost grav rănit.

În acest moment de deosebită gravitate, autoritățile care au servit în repetate rânduri cauzei distrugerii Râului Alb, favorizând construirea unor microhidrocentrale, încearcă în mod intenționat să paseze întreaga responsabilitate și culpă pentru cele întâmplate asupra victimelor agresiunii.

Considerăm că perpetuarea acestui model desprins din realități specifice lumii interlope și alcătuirea unui grup cu intenția explicită de a vătăma integritatea corporală a celor care documentează distrugerea mediului este deosebit de periculoasă. Știm că acest lucru nu este posibil fără sprijinul complice al tuturor autorităților cu rol în avizarea despăduririi de pe Râul Alb, amplasament situat într-un parc natural și în același timp în sit Natura 2000.

Cerem de urgență demiterea conducerii următoarelor autorități hunedorene, responsabile, pentru evenimentele reprobabile de pe Râul Alb și formarea unei comisii de anchetă din afara județului care să investigheze în mod obiectiv și transparent cum s-a ajuns în această situație:

1. Demiterea Georgetei Barabaș, directorul APM Hunedoara – care a autorizat microhidrocentralele pe ultimul râu sălbatic din România, în plin parc natural. A refuzat să țină cont de contestații și a prezentat favorabil în presă (incusiv diseminând date false și calomnioase) această distrugere ireversibilă.

2. Demiterea lui Sever Bogdan, directorul Gărzii de Mediu – a refuzat să aplice legea atunci când a fost sesizat. “A fost deja acțiune de control a colegilor de la garda de mediu, a comisiei corpului de control a ministrului, a fost și săptămâna trecută, nu s-au înregistrat niciun fel de ilegalități, niciun fel de încălcări ale legii”.

3. Demiterea directorului Geoparcului Dinozaurilor, dr. Alexandru Andrășanu - care a dat aviz favorabil din partea Geoparcului pentru acest proiect industrial, deși legislația nu îi permitea, iar acesta nu este primul caz de avizare de proiecte industriale ilegale în parcul natural (a încălcat inclusiv recomandările UNESCO pentru geoparcuri și Carta Europeană a Geoparcurilor).

4. Demiterea directorului Direcției Silvice Hunedoara, Crișan Radu Daniel – a avizat scoaterea definitivă din circuitul silvic a terenurilor afectate din interiorul parcului natural Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului.

5. Demiterea Comisarului Șef de Poliție Hunedoara, dr. Dumitru Liviu Gabriel - a dat dovadă de neglijență în supravegerea zonei deși au fost semnalate incidente grave și în săptămânile trecute. Infracțiunile de mediu și abuzurile grupării interlope din zona nu puteau ajunge la o asemenea amploare și cronicizare fără complicitatea poliției.

Prin prezenta, vă rog să-mi comunicați un număr de înregistrare la cererea formulată.

Cu respect,
....


Pasul 2: Completați scrisoarea cu datele dvs, semnați scrisoarea și trimiteți pe mail sau fax către următoarele instituții:

Toate adresele de e-mail ale instituțiilor petiționate aici:[email protected] [email protected], [email protected], [email protected],[email protected]


Ministerul Administraţiei şi Internelor

E-mail: [email protected]

Piata Revolutiei nr.1 A, sect. 1, Bucuresti

Tel: 021.264.87.05 / Fax: 021.264.86.77


Ministerul Mediului si Padurilor

E-mail: [email protected]

B-dul Libertăţii nr. 12, sector 5, Bucureşti

Tel: 021.40.89.521 / Fax: 021.31.24.227


Guvernul României

E-mail: [email protected]

Palatul Victoria, Piața Victoriei, nr 1, sector 1, București

Tel: 021.314.34.00 - interior 1307 / Fax: 021.313.98.46


Rectorul Universității din București

E-mail: [email protected]

Bdul M. Kogălniceanu nr. 36-46 sector 5 Bucureşti

Tel: 021 307 73 00 / Fax: 021.313.17.60


Reprezentanța Comisiei Europene în România

E-mail: [email protected]

Tel: 021.203.54.00 / Fax: 021.316.88.08


Pasul 3: Reveniți cu un telefon la registraturile acestor instituții pentru număr de înregistrare.

Pasul 4: Vă rugăm completați formularul din dreapta paginii de-clic.ro după ce ați primit numere de înregistrare. Introduceți numărele de înregistrare de la instituțiile la care ați depus scrisoarea.

UPDATE 2: Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Poliția Română, cărora li s-a solicitat prin petiție să ancheteze și să-l demită pe șeful inspectoratului hunedorean, responsabil de supravegherea și escaladarea evenimentelor pe Râul Alb, au ales să răspundă printr-o acțiune de intimidare a petiționarilor. Aceasta se desfășoară în toate județele din care au provenit petiții, semnatarii fiind invitați la secțiile de poliție pentru a-și susține sub semnătură cele sesizate. În replică, platforma de-clic.ro a înaintat prin fax o scrisoare deschisă adresată ministrului de Interne, Gabriel Oprea. 

UPDATE: Aproape 400 de cetățeni au răspuns apelului platformei noastre și au petiționat autoritățile responsabile pentru escaladarea evenimentelor din 24 mai 2015 din Retezat. În urma presiunii publice, Comisariatului Județean Hunedoara al Gărzii Naționale de Mediu a dispus efectuarea unui amplu control în teren, precum și o analiză amănunțită a documentelor care stau la baza investiției din Geoparcul Dinozaurilor. Află mai multe AICI.