Salvează pădurea: ia drujba din mâna Holzindustrie Schweighofer!

de-clic.ro

Stimați deputați,

Codul silvic (Legea nr.46/2008) adoptat de Parlament în februarie este supus re-examinării la presiunea marilor operatori din industria lemnului. Consider că, dacă noul amendament cerut de președintele Iohannis va trece, acesta va pune la pământ pădurile din România.

Am urmărit cu interes parcursul legislativ al noului Cod Silvic. Deși există în continuare aspecte ce necesită îmbunătățire, reglementarea care plafonează la 30% cota dintr-o specie de arbori procesați de o companie este absolut necesară și trebuie aplicată cât mai rapid.

Ca alegător, vă comunic că doresc ca prevederea să rămână în corpul noului Cod Silvic și prin urmare, vă solicit să respingeți rectificarea propusă de președinte prin care această limitare de 30% este exclusă. Lipsa acestei prevederi periclitează biodiversitatea și va conduce la anihilarea industriei autohtone de procesare a lemnului. Industria autohtonă de prelucrare a lemnului creează zeci de mii de locuri de muncă și tot atâtea contribuții la bugetul statului. Pierderea acestor locuri de muncă va aduce cu sine presiuni asupra serviciilor sociale și un impact negativ asupra economiei.

În contextul în care în România se taie peste 3 hectare de pădure la fiecare oră, măsurile de prevenire și sancționare a defrișărilor trebuie continuu ameliorate. Vă asigur că voi urmări în continuare atât votul pe această lege, cât și felul în care Parlamentul va trata pe viitor problema protejării pădurilor.

Codul Silvic trebuie să devină fundamentul unei dezbateri publice care să determinte soluții clare pentru a salva pădurile din România în beneficiul generațiilor viitoare, cu accent pe conservarea biodiversității și bunăstarea comunităților locale.

După ani de dezbateri, Parlamentul a adoptat recent o lege de modificare a Codului Silvic. Legea este departe de a fi una ideală, însă acum se află în pericol de a fi amendată din nou, la presiunea firmelor austriece. Miza este limita de 30% impusă prin noul Cod Silvic oricarei companii în procesarea unei specii de arbori din România.

În replică Holzindustrie Schweighofer, care toacă deja, la propriu, pădurile României a trecut la intimidări. Aceasta amenință cu deteriorarea relațiilor comerciale dintre Austria și România dacă plafonarea nu este eliminată din lege. Amenințările au funcționat: președintele Klaus Iohannis a refuzat promulgarea legii și a retrimis-o în luna martie Parlamentului pentru rediscutarea amendamentelor impuse de HolzindustrieSchweighofer.

Cere ACUM deputaților să introducă URGENT Codul Silvic pe ordinea de zi a plenului și să respingă amendamentele solicitate prin vocea președintelui României de Holzindustrie Schweighofer.

******

NOTĂ. Insistăm asupra faptului că acest Cod Silvic, în forma adoptată de Parlament, este o lege cadru cu multe lacune (vezi observațiile societății civile). Petiția de față este un instrument de reacție rapidă în fața adoptării iminente a unei legi care poate pierde o reglementare importantă (cota de 30%) în procesul re-examinării, care poate știrbi substanțial rolul fundamental al Codului Silvic de apărător al pădurii. 

Presiunea trebuie menținută până când principiile Codului Silvic vor fi transformate în norme specifice de implementare. 


Petiție inițiată de platforma de-clic.ro în parteneriat cu:

2Celsius

Agent Green

Bankwatch România

Greenpeace România

WWF România

Institutul pentru Dezvoltare și Inovare

Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu

Coaliția pentru Mediu

EcoCivica

Asociația E-JUST

Environmental & Social Change UK

Federația Coaliția Natura 2000

Fundația Terra Mileniul III

Asociația Funky Citizens

Grupul de inițiativă civică Sebeș

Asociația Grupul de Intervenție Civică

Mai Mult Verde

NeuerWeg Sighișoara

Nostra Silva

Prima Natura

Rețeaua Mining Watch România

Rețeaua Energy Justice România

România Curată

Asociația România Vie

Transilvania Verde

Asociația Brașovul Pedalează

*Listă în curs de actualizare.

Împreună am determinat deputații să nu cedeze amenințărilor corporațiilor!

VOT FINAL: Camera Deputaților a respins amendamentul privitor la excluderea din textul Codului Silvic a limitei de 30% la procesarea unei anumite specii sau sortiment. Limita rămâne în cod, însă presiunea trebuie să continue! Votul de azi s-a referit strict la amendamentele solicitate de președintele Iohannis, însă Codul Silvic în totalitate trebuie urgent supus dezbaterii publice și îmbunătățirii, astfel încat acesta să protejeze într-adevar bio-diversitatea, să ofere unelte eficiente de combatere a despăduririlor și, nu în ultimul rând, să nu favorizeze corporațiile și marii exploatatori de masă lemnoasa în defavoarea dezvoltării sustenabile a comunitaților locale. 

Alături de organizațiile partenere ale petiției de-clic, ne vom folosi de toate pârghiile legale pentru a determina autoritățile să ia măsurile necesare pentru ca pădurea să nu mai fie victima mafiei lemnului și a deciziilor politice dictate de alte interese decât acela de a proteja pădurile României.

Totodată, ne delimităm ferm de vocile politice care au încercat în această perioadă să își legitimeze jocurile de culise prin presiunea societății civile. Demersul nostru comun este o reacție firească la situația dezastruasă a pădurilor din România, situație la care au contribuit toate partidele vreme de 25 de ani.

Mulțumim tuturor celor care s-au implicat în această acțiune comună!

UPDATE: Comisiile reunite ale Camerei Deputaților au respins marți, 12 mai, cererea de re-examinare a Codului Silvic. Cota de 30% impusă oricărei companii în procesarea unei specii de arbori din România a rămas în textul legii. În următoarele zile va fi votul în plen unde deputații vor avea ultimul cuvânt. Presiunea trebuie menținută în continuare, transmiteți mesajul mai departe și invitați-vă prietenii să semneze petiția.