M-a sunat Ludovic Orban

De-Clic :: M-a sunat Ludovic Orban

M-a sunat astăzi, la prima oră, Ludovic Orban, premierul desemnat.

Avea numărul meu pentru că îi scrisesem, pe 18 octombrie, un SMS. Voiam să mă asigur că a văzut cele 2500 de mesaje trimise de membrii Declic - mesaje prin care comunitatea noastră îi cerea să numească un ecologist la mediu. Nu mi-a răspuns la SMS.

Dar iată că astăzi, în timpul ședinței de dimineață a echipei Declic, îi văd numele pe ecranul telefonului. Am vorbit, în sfârșit, cu premierul desemnat despre păduri. L-am asigurat că o să audă des de Declic, în următorii ani.

Mi-a spus că a pus un ecologist la mediu, așa cum i-au cerut membrii Declic. Și că ar vrea să ne pună în legătură cu el pentru a discuta despre prioritățile pe domeniul PĂDURI.

Da, știu, ne-am învățat să nu avem încredere în promisiunile politicienilor. Înainte să mă alătur echipei Declic am lucrat în mass-media. Am auzit sute de promisiuni ale politicienilor. Imensa lor majoritate NU au fost îndeplinite. 

Aici intervine forța comunității noastre. Suntem peste 600 000 de oameni care, de-a lungul timpului, am militat împreună pentru o cauză sau alta. Politicienii știu deja că suntem puternici. Ne-au văzut în stradă, ne-au văzut extrem de activi și în mediul online. 

Iată încă un exemplu, recent, al forței comunității noastre:

La o săptămână după ce i-am umplut căsuța de mail lui Ludovic Orban, ne-am mobilizat, din nou. Am trimis peste 500 de mailuri parlamentarilor care urmau să-l audieze pe Ministrul Mediului desemnat. 

Le-am cerut să pună pe agenda ministrului desemnat modernizarea sistemului de urmărire a materialului lemnos (SUMAL) și a aplicației Inspectorul Pădurii. Am urmărit audierile și am fost încântat să văd că problemele transmise de noi au fost în prim-planul discuțiilor.

Costel Alexe a declarat că, dacă ajunge ministru, SUMAL și Inspectorul vor fi pe deplin funcționale în timpul mandatului său. Audierile au fost filmate. Ne vom asigura că se va ține de cuvânt. 

Atenție însă, fereastra aceasta de oportunitate s-ar putea să fie foarte scurtă. Da, există șanse să ajungă la Ministerul Mediului o persoană care își dorește să salveze pădurile. Mandatul lui Costel Alexe va fi însă scurt, până la alegerile de anul viitor. Trebuie să punem presiune pe el din prima zi, altfel vor pune alții, cu alte probleme. Dacă trece vremea, rămânem doar cu promisiunile.

Dai o mânuță  de ajutor? 

Acum, trebuie să fiu sincer cu tine, am o problemă. Bugetul campaniilor dedicate pădurilor e mereu pe minus. 

Oamenii s-au mobilizat exemplar când a fost vorba de justiție; am reușit să avem campanii extraordinare și la alegerile europarlamentare. Să ne aducem aminte doar de clipul Așa a zis Bunica, a avut peste 10 000 000 de vizualizări și chiar a fost un succes, a adus lumea la vot. Am reușit să-l producem pentru că am avut bani. 

La departamentul păduri nu stăm la fel de bine. Tocmai organizăm marșul pentru păduri, am comandat pancarte, ca cea verde de mai sus, fără să avem un buget alocat.

Avem și investigații în derulare, jurnaliștii profesioniști merită să fie plătiți pentru munca lor. Dar eu, în calitate de campaigner pe domeniul păduri, mă uit mereu la pușculița goală. 

Îți mulțumesc dacă ești printre cei ce donează deja pentru păduri. Avem mare nevoie de acești bani. 

Îți mulțumesc și dacă apeși, acum, butonul de mai jos și devii donator recurent. E foarte important ca în fiecare lună să știm că ne putem baza, sigur, pe o sumă de bani, oricât de mică. 


Cu un strop de speranță,
Antoniu și echipa Declic

P.S. Tocmai când terminam de scris m-a sunat și ministrul desemnat al mediului, Costel Alexe. Ne vom întâlni, dacă trece guvernul. Vom vorbi, mai pe larg, despre ce credem noi, comunitatea Declic, că trebuie făcut pentru păduri. Avem o listă de priorități foarte clar stabilite. L-am întrebat dacă este ecologist. A spus că este.